Ayurvedische massageweek 2018

Het is alweer een dikke week geleden, dat ik voor een weekje richting het Sauerland (Dreislar, Duitsland) ging om daar de Ayurvedische massage te leren.

De cursuslocatie in Dreislar (D)

De heenweg… De reis zou ca. 2,5u duren. Het duurde echter dik 4u door files rondom het Duitse Essen en Dortmund, maar he… relax! Niet gelijk in de stress aan een relaxte week beginnen! Ik kwam ruim op tijd aan en ik werd vriendelijk welkom geheten en mijn kamer werd me gewezen. De kamer recht tegenover de kerk welke elke dag om 06u30 en 18u30 vijf minuten de klokken zou gaan luiden… Het hoorde allemaal bij het accepteren en laten gaan… wat kun je er tegen doen… Het scheelde overigens ook dat de andere cursisten ook verkeersproblemen hadden ervaren; gelijk een saamhorigheidsgevoel!

Het uitzicht vanuit mijn slaapkamer

Het eerste avondmaal stond op het programma. Het zou een veganistische week worden, een detox week… Geen vlees, geen zuivel (ok, er was bij het ontbijt en lunch kaas en roomboter), geen koffie (ja, het was er wel, maar ik wilde het uitproberen het te laten), geen frisdrank of alcohol (ja, er waren wel wat Biergartens in de omgeving, maar laat het maar eens gaan). Wat er wel was… heerlijk eten! Ik heb genoten! Wat je kan doen zonder vlees…. ik heb het niet gemist! Elke avond stond er een heerlijk maal op tafel bereid door Sabine en Rhea, twee topkoks met passie voor hun vak!

Een lief bloemetje wat we tijdens een meditatie gebruikten

Ik had voor deze week ook Yoga bijgeboekt. De yogalessen werden gegeven door Jacqueline van “Het Yogahuisje” in Overasselt; wat een lieve vrouw! Yoga zou elke ochtend plaats gaan vinden om 08u30 voor het ontbijt en elke avond om 17u45 voor het diner. Daar tussenin, na het ontbijt en voor het avondeten, de Ayurvedische Massagecursus. Het was een druk programma, maar God wat heb ik genoten! Druk maar relaxt! Ik mistte het ritme al op de avond dat ik thuis kwam. De yogalessen volgde de chakra’s in lijn met de massagelessen. Het was een heerlijke combinatie van Hatha yoga en meditatie. Op de laatste avond zelfs een buitenles (met rode mieren!) en de laatste ochtend een zonnegroet buiten in het gras… Super! Oh, en die kerkklokken… we zaten in een stiltemeditatie toen die klokken begonnen te luiden… en dat Rhea “Brand!” begon te roepen vanuit de keuken… en dat een trauma helicopter besloot te landen in de buurt… en dat een brandweer met sirene voorbij kwam… Het was een beproeving. Alsof het georganiseerd was… We hebben het doorstaan; er is niets ernstigs gebeurd. Er was in de keuken alleen een stukje naanbrood verbrand.

Terug naar de massage, want daar ging het in eerste instantie om. Een mooie massage. Een holistische energetische massage waarbij gebruik gemaakt wordt van een persoonlijk samengestelde olie, toegespitst op de behandelde. Hoe we die olie maken hebben we ook geleerd, wel zo handig. De Ayurvedische massage combineert massage technieken met het stimuleren van marmapunten. De Ayurvedische massage brengt het hele lichaam in balans. Het werkt niet alleen op de spieren, maar ook op het energiesysteem (aura en chakra’s). De massage brengt meer vitale energie, het helpt om gifstoffen die diep in het lichaam vastzitten te verwijderen. Het kan ook helpen bij het losmaken van emotionele blokkades.

Verspreid over de verschillende dagen leerden we het hele lichaam te masseren. De voeten, benen, handen, armen, buik, borst, gezicht, hoofd, rug, nek en achterkant van de benen om te eindigen bij de voeten. Wauw! Heerlijk!

Neem de tijd voor deze massage. De massage is een geheel; bij een ontspanningsmassage kun je nog kiezen voor alleen de benen (als je bijvoorbeeld aan hardlopen of voetbal doet); de Ayurvedische massage dient in zijn geheel gegeven te worden. Hij kan zomaar 2u duren. Stem hem af op wie jij bent, je constitutie / prakruti, en op je disbalans (vikruti). Ieder persoon is anders, er is niet een behandeling voor iedereen; het is een persoonlijke behandeling.

Geniet! Namaste!