Zo kom je er eindelijk vanaf…

Er is vast wel iets waar jij vanaf zou willen. Je hebt misschien al vanalles (of alles?) geprobeerd, maar het lukt steeds maar niet. Je valt weer terug in je oude gewoonte en hoe lang je er ook aan gewerkt hebt, je bent altijd sneller terug bij af. Herkenbaar? Nou, ik weet wat je moet doen om er vanaf te komen!

Therapie

Ik keek onlangs de 3Doc Documentaire “Van de andere kant” waarin Tim den Besten op zoek gaat naar antwoord op de vraag waar je seksuele geaardheid vandaan komt. Wordt je hiermee geboren? Wordt het je aangeleerd? Komt het door gebeurtenissen uit je jeugd of verleden? In Polen wordt iets anders dan heteroseksueel – LHBTIQA+ – in dezelfde categorie gezet als pedofilie. In Hongarije woont Tim een conferentie bij die een therapie toepast om ex-gay te worden: conversietherapie. Homogenezing…

Genezen / Healen

Dat zette mij aan het denken! Zij willen van iets af en zetten daarvoor therapie in om het te kunnen genezen of helen. In het genoemde voorbeeld willen mensen die deze therapie volgen af van een geaardheid en genezen worden naar hetero. Hoe bizar! Denk er even over na: er zijn landen die dus denken dat je geaardheid iets is wat genezen moet worden, als dat anders is dan heteroseksueel. Dat het niet goed is om “anders” te zijn. En dat je seksuele geaardheid dus te genezen valt; het is dus een aandoening of ziekte? En (over het algemeen) vinden wij dit voorbeeld over het genezen van je geaardheid in Nederland bizar! Enkelingen uitgezonderd, maar mijn punt is dat velen je geaardheid niet zien als iets wat genezen moet worden.

Nou, goed, even terug naar waar ik naartoe wil: waarom denken we dan dat andere “aandoeningen”, zoals angsten en lichamelijke klachten, wel middels therapie te genezen zijn of geheald kunnen worden? Waarom moeten die aandoeningen wel genezen of geheald worden en anderen niet? Zijn sommige aandoeningen wel te genezen en andere niet? En waar ligt die grens dan, wat wel of niet genezen kan worden?

Gevormd door het verleden?

Wanneer we angsten hebben, zijn er van allerlei methodes om deze angsten te genezen of te healen. Maar lukt dat wel? Kom je er vanaf? Is het echt weg? Kan het wel weggaan? Ik denk dan even aan een deuk die in een auto gereden wordt. Er is een garage die deze deuk weer uit kan deuken; de auto is genezen. Toch? Nou, de deuk zit er nog, alleen zie je hem niet meer. Wanneer ik een raam van mijn huis dichtmetsel, aan beide kanten van stucwerk voorzie, dan is het raam weg. Toch? Of zit het raam er nog wel, maar zie ik hem niet? Het blijft een zwakke plek, voor zowel de auto als het raam. Ik zie het ook als duct-tape om iets te repareren; het is het net niet helemaal. Verlatingsangst, bindingsangst, wantrouwen… het wordt even afgedekt, maar je kunt altijd getriggerd worden. Een ex-roker vind de geur van sigarettenrook vaak ook nog lekker ruiken. Je bent gevormd door het verleden, net als dat huis en die auto. En dat is wat er NU is!

De oorzaak van de klachten

“Ja, maar… John! Jij bent therapeut! Werkt dat dan niet?” Ik weet het… ik zit nu in mijn eigen vaarwater. Ik zeg klanten ook vaak, dat ik de oorzaak van problemen niet altijd weg kan nemen. Sowieso kan ik geen gebroken botten “healen”. Bij spierspanningen kan ik je helpen verlichten. Bij een druk hoofd kan ik voor een tijdelijke verlichting zorgen en totale ontspanning. Maar dat is het aanpakken van de gevolgen van de oorzaak. Ik ben ervoor om de oorzaak van de problemen op te sporen en die aan te pakken. En vaak moet de client dan zelf aan de gang middels tips en adviezen van mij om de oorzaak weg te nemen. Als ik je schouderklachten verlicht en jij blijft verkeerd tillen, ga ik de oorzaak niet wegnemen. Als ik je middels een Ayurvedische Massage weer in balans breng en aangeef wat jij kan doen om in balans te blijven, maar jij blijft teveel doen wat niet goed voor je is, ga ik de oorzaak niet wegnemen. Die invloed heb jij alleen en alleen jij. Ik help en ondersteun je op die weg om ermee te leven, ermee om te gaan en de oorzaak van klachten onder controle te krijgen. Het is er. Het is wie jij bent.

Stop! Met willen dat het anders is…

Let goed op… ik ben als therapeut niet nutteloos, maar de oorzaak van het probleem ligt bij jezelf… Ik kan je helpen tot die kern te komen. Je tips en adviezen geven, met je in gesprek gaan, maar jij moet het doen! En stop dan vooral met het willen dat het anders is. Dat zorgt voor veel lijden. Je hoofd zorgt ervoor dat je bang bent die ander te verliezen, je ziet die ander in je hoofd vreemdgaan, er gaan 1.001 scenario’s door je hoofd waardoor je altijd kan zeggen “Zie je wel! Ik wist het!”. Je zult altijd gelijk hebben. Laat je pijn er zijn. We leven niet in een tijd waarin alles altijd fijn en leuk is. Om in dualiteit te spreken: zonder pijn geen fijn, net zoals dat je zonder licht geen donker zal kennen en zonder warm geen koud. Laat je gedachten er zijn, kijk er van een afstandje naar en lach om jezelf!

Hokjespolitiek

Maar stop daar ook eens mee, die hokjespolitiek. Laat alles gewoon zijn. Het is. HET IS <punt>. Stop met de hokjespolitiek. Homo, bi, transgender, straight, whatever! Pijn, angst, goed, slecht, fijn, leuk: het mag er allemaal zijn! En het is! Weerstand ertegen zorgt voor lijden. Willen dat het donker is in plaats van licht (hokjes!), warm in plaats van koud (hokjes!). De angst dat de ander bij je weg (hokjes!) gaat (wat nu niet zo is!), zit alleen in je hoofd. Je wilt zo graag dat het anders is dan het is.

Als je echt invloed zou hebben op wat je doet, laat en wat er is, waarom kies je dan voor pijn, angst, verdriet en lijden?

Warme groet,

John