Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg…

Ik kwam het volgende artikel tegen: “Maagzuurremmers zijn soms nodig, maar je leefstijl aanpassen is óók belangrijk“. Mensen die mij kennen, weten dat ik in het verleden veel last van maagzuurklachten heb gehad. Ik noem mijn verhaal vaak in combinatie met Ayurveda, de Indiase geneeswijze, waar de Ayurvedische Massage onderdeel van is. Het zit zo…

Ik had in het verleden heel veel last van maagzuurklachten. Je begint met het nemen van Rennies, totdat je de familieverpakking Rennie elke week in huis haalt en denkt; dit moet anders. Zo kom je bij de huisarts terecht. De huisarts stelde een gastroscopie voor: een kijkonderzoek (door middel van een slang met camera in je keel) van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). Zo constateerden ze een breukje in mijn middenrif. Ok, een fysieke, lichamelijke afwijking, dus die klachten “horen erbij”. Een operatieve ingreep is nogal ingrijpend vertelden ze me, dus je krijgt maagzuurremmers / protonpompremmers voorgeschreven, zoals Omeprazol.

Toegegeven: die werken als een tierelier. Geen last meer van maagzuur. Echter schuilt er ook een gevaar aan het gebruik van medicijnen (in het algemeen). Je dekt namelijk de klacht af en pakt de oorzaak niet (altijd) aan. Het is als een pleister op de wond, een stukje duct-tape om snel iets te fixen, het afdekken van symptomen: symptoombestrijding.

Tijdens mijn opleiding tot Massagetherapeut 10 jaar later en dus sindsdien dagelijks 20mg Omeprazol, kwam ik in aanraking met Ayurveda. Lang verhaal kort: daar leerde ik wat wel en niet bij mij past als mijn “ik”, mijn type, mijn dosha zoals dat in Ayurveda heet. Disclaimer: wat ik nu ga zeggen, geldt voor mij persoonlijk, dus is niet per definitie een oplossing voor jou. Het bleek, dat ik gevoelig was voor de vruchten uit de nachtschade familie. Daartoe behoren paprika en tomaat. Ja, die vruchten zitten boordevol goede vitaminen, maar zijn voor mij persoonlijk dus niet goed. Nog los van het feit dat er een stofje in tomaat zit, die de spier van het middenrif ontspant, waardoor je juist ook weer last van maagzuur krijgt, zeker als je er al een breukje hebt.

Ok, ok… Wat nu? Ik heb toen een tijdje drastisch mijn dieet aangepast. Waaronder dus die paprika en tomaat mijden. Ik at een paprika zoals anderen een appel onderweg eten. Lekker toch! Na een tijdje merkte ik wel verschil: ik voelde me fitter en “gezonder”. Ik ging overleggen met mijn huisarts over het afbouwen van omeprazol, want gelijk stoppen is niet verstandig. Omdat je lichaam zo gewend is geraakt aan het medicijn, probeert het lichaam extra maagzuur aan te maken. Als je stopt met het medicijn, krijg je dus een boost aan maagzuur. Overigens, zijspoortje… maagzuur heb je nodig voor de vertering van voedsel. Als dat dus niet of te weinig aangemaakt wordt heeft dat gevolgen verderop in je systeem, zoals je darmen (onverteerd voedsel, opgeblazen gevoel, het ligt daar gewoon te rotten).

Na een maandje afbouwen ben ik sindsdien helemaal van de omeprazol af! En ja, ik eet af en toe nog eens tomaat, maar dan een paar plakjes die op een broodje zitten. Ga ik lekker knabbelen van snoeptomaatjes of paprika, krijg ik wel weer last. Soms is dat een keuze en is een Rennie (die overtollig maagzuur omzet, het product is calciumcarbonaat en magnesiumsubcarbonaat) ook niet zo’n probleem.

Lang verhaal kort (kan dat nog?): je kunt je klachten afdekken of de oorzaak aanpakken. Voor dat laatste wil ik met jou gaan! Anders blijven de klachten bestaan, maar worden simpelweg symptomen bestreden… Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg!

Wanneer kom jij langs voor de Ayurvedische Massage?